perjantai 25. toukokuuta 2012

Terveiset hallituksen kokouksesta!

Satakunnan kieltenopettajat ry:n hallitus piti eilen kevään viimeisen kokouksensa Porin Mikaelsgårdenissa. Saimme Svenska Kulturfonden i Björneborgin Camilla Molander-Ruutun vieraina nauttia paitsi kerrassaan ihanista tarjoiluista, myös erittäin inspiroivasta keskustelusta, josta saatiin suuntaa ensi lukuvuoden toiminnan suunnitteluun.

Kokouksen jännitetyin anti oli varmasti perinteinen stipendiaattien valinta. Yhdistys on perinteisesti jakanut kaksi sadan euron arvoista stipendiä kielissä ansioituneille kevään ylioppilaille. Arvosanojen lisäksi hakemuksessa kannattaa mainita ehdokkaiden muutkin saavutukset, sillä taso on todella korkea. Syksyn ylioppilaille jaossa on yksi saman suuruinen stipendi.

Tällä kertaa stipendit saavat Anna Ahjomäki Euran lukiosta ja Teresa Silvennoinen Rauman lukiosta. Molemmilla on takanaan erittäin laajat kieliopinnot sekä upeat ylioppilasarvosanat viidestä kielestä. Sydämelliset onnittelut teille!

Kokouksen muu keskustelu käytiin lähinnä ruotsin ympärillä. Camilla oli kutsunut paikalle Tiinaliisa Granholmin Hanasaaren kulttuurikeskuksesta kertomaan Svenska nu -projektista. Projektin tarkoitus on vahvistaa suomenkielisten nuorten rohkeutta käyttää ruotsin kieltä arkielämässään. Välineinä on paitsi sisältörikkaat nettisivut, myös laaja valikoima erilaisia vierailijoita, työpajoja, musiikki- ja teatteriesityksiä, jumppaa, ruoanlaittoa... Ja kaikki tämä on ihan jokaisen ruotsinopettajan ulottuvilla!

Svenska Kulturfonden i Björneborg puolestaan on liikkeellä vastaavan vision voimin Porissa ja lähialueilla, käytännössä siis koko Satakunnassa. Tapasimme viimeksi huhtikuun ideanvaihtoillassa, jolloin saimme lämpimän vastaanoton ja kattavan esittelyn sekä Kulturfondenin että Björneborgs Svenska Samskolan toiminnasta. Yhteistyötä jatketaan nyt niin, että Satakunnan kieltenopettajat panostaa koko ensi lukuvuoden 2012-2013 ruotsin kieleen erilaisilla tempauksilla ja yhteistyössä kaupungin eri toimijoiden kanssa. Otamme vielä rehtoreihin yhteyttä, jotta kielisuihkutus saadaan kirjatuksi osaksi ensi lukuvuoden toimintasuunnitelmia. Satakunnan Museo järjestää ensi vuonna ruotsinkielistä Poria käsittelevän näyttelyn, joten aihe on pinnalla myös toisesta suunnasta. Pyrimme järjestämään jo syksyllä kieltenopettajien koulutuspäivän, johon Svenska nu tuo osan sisällöstä, ja jatkamme siitä kohti keväällä tapahtuvaa huipennusta. Tästä kuitenkin tarkemmin lisää vasta elokuussa. Otamme mielellämme vastaan toiveita ja ideoita toimintaa koskien, esimerkiksi Facebookin kautta!

* * * * *

Lopuksi kerron vielä tiiviit terveiset SUKOLin huhtikuisesta kevätliittokokouksesta.

Jo pidempään on keskusteltu jäsenmäärän laskusta, joka johtuu pitkälti suurten ikäluokkien eläkkeellejäämisestä. Kannatusjäsenyys on silti mahdollinen myös eläkepäivistään nauttivalle kokeneelle kieltenopettajalle! Tärkeintä olisi kuitenkin pitää huolta siitä, että uudet kieltenopettajat saataisiin mukaan järjestön toimintaan. Ilman jäsenmaksuja paikallisyhdistyksillä ei ole resursseja hankkia stipendejä tai järjestää tilaisuuksia alennettuun hintaan. Myöskään SUKOL ei pysty ajamaan kieltenopettajien etuja ilman jäseniään, sillä, kuten tiedätte, joukossa on voimaa. Tietoa jäsenyydestä löydät tätä linkkiä klikkaamalla.

Helsingin yliopiston tutkija Sirkku Kupiainen piti erittäin mielenkiintoisen alustuksen ylioppilaskokeesta ja sen soveltuvuudesta yliopiston pääsykokeeksi. Kieltenopettajat ovat jo pitkään nähneet ongelman, joka syntyy Gaussin käyrää käytettäessä ns. harvinaisten kielten ylioppilaskokeiden arvosanojen kohdalla: edes erinomainen suoritus ei tuo kärkiarvosanaa, jos ko. kokeen kirjoittajajoukko on valikoitunut. Ainereaali on tuonut saman hankaluuden myös reaaliaineiden opettajien eteen, ja siksi asia alkaa saada nyt huomiota uudella tavalla. Kupiaisen tutkimuksesta voi lukea esim. Helsingin Sanomien artikkelista tai Helsingin yliopiston tietokannasta.

Hyvää viimeistä kouluviikkoa ja oikein hyvää kesälomaa, kieltenopettajat!

Johanna Palmgren
puheenjohtaja

Satakunnan kieltenopettajat ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti