tiistai 19. kesäkuuta 2012Terveiset FIPLV-kongressista ja arkistojentomutustalkoista!

Yhdistyksen puheenjohtaja aloitti kesälomansa tiukasti työasioissa Helsingissä kansainvälisessä kieltenopettajien kongressissa, jota SUKOL tällä kertaa isännöi. Kongressin virallinen anti oli monipuolinen ja kiinnostava, ja ainakin toistaiseksi esitysten sähköiset versiot löytyvät SUKOL:in sivuilta otsikon Speakers and Topics alta Presentations-kohdasta. Paasitorni tarjosi kauniit ja lähes ylelliset puitteet kongressille, ja Helsingin kaupunki, Otava ja Sanoma Pro järjestivät osallistujille aidosti viihdyttävää mutta myös sivistävää iltaohjelmaa. Huolimatta siitä, että seuraava kuulostaa kliseeautomaatin suoltamalta, on pakko todeta, että kaikkein parasta niin tässä kuin muissakin SUKOL:in koulutuspäivissä on kuitenkin kollegojen tapaaminen!

* * * * *

Törmäsin puheenvuorojen välissä myös Svenska nu -porukkaan, ja Tiinaliisan kanssa pohdittiin edelleen teemalukuvuoden käynnistelyä. Olen ollut yhteydessä kaikkiin Satakunnan koulutoimenjohtajiin ja pyytänyt heitä edelleen informoimaan rehtoreita tulevasta ohjelmasta, jotta teistä mahdollisimman moni saisi osallistua syksyllä pidettävään VESO-kelpoiseen koulutuspäivään, ja voisitte tarjota oppilaillenne syksyllä ruotsinkielistä teatteria ja keväällä pidettävän superviikon aikana reipashenkisiä työpajoja.

Paljon riippuu nyt joka tapauksessa myös teistä itsestänne ja omasta aktiivisuudestanne. Hallituksen taidot ja käytettävissä olevat talkootyötunnit ovat rajalliset, joten otamme mielellämme vastaan apua! Saimme mielestäni mainion kädenojennuksen Svenska nu -projektilta: teemalukuvuoden aikana on valmistettava joitakin materiaaleja satakuntalaistarpeisiin, ja mikäli joukostamme löytyy vapaaehtoisia materiaalintekijöitä, projekti paitsi tarjoaa kuvitus- ja taittoapua sekä yleisen levityskanavan sivustollaan Pori/Satakunta-otsikon alla, myös pienen rahallisen korvauksen tekijänoikeukspalkkiona.

Ennen kuin järjestelytoimikuntia saadaan perustettua, voit ottaa yhteyttä minuun halutessasi ilmoittautua vapaaehtoiseksi, kysyä lisätietoja tai kertoa toiveita ja ehdotuksia: johanna.palmgren (ä) sataedu.fi (varaudu kuitenkin siihen, että kesäaikana en vastaa työsähköpostiini kovinkaan ripeästi!) tai facebookissa.

* * * * *

Toukokuun lopulla yhdistyksessämme monia vuosia sihteerinä toiminut Irene Wahlman, joka opettaa englantia ja ruotsia Porin lyseossa, tarjoutui luovuttamaan yhdistyksen arkistot nykyisen hallituksen huomaan. Kaksi muuttolaatikollista historian havinaa 70-luvun alkupuolelta lähtien vaihtoi vartijaa kevätlukukauden päätteeksi.

Aiemmat hallitukset ovat säilyttäneet paljon mielenkiintoista materiaalia mahdollisen tulevan historiikin pohjaksi. Jotta muistot eivät haihtuisi paperien hapertuessa, tähtäämme arkiston muuttamiseen sähköiseen muotoon. Skannaaminen ja muistitikuille tallentaminen tapahtunee kuitenkin vasta ensi vuoden lopulla. Varastoimisen helpottamiseksi päätimme pitää epäviralliset arkistojentomutustalkoot, joiden aikana kävimme materiaalin läpi ja karsimme sitä hiukan.

Työn aikana kävi selväksi, että yhdistysten pöytäkirjasihteerit tekevät äärettömän arvokasta työtä taltioidessaan kokousten sisällöt. Kun Satakunnan kieltenopettajat ry:n hallitus on monen muun yhdistyksen tavoin keskellä sukupolvenvaihdosta, moni suullisesti kerrottu tarina yhdistyksen vaiheista on jäänyt hämärtyväksi muistikuvaksi, jota ei osaisi uusille jäsenille välittää eteenpäin. Emme tienneet esimerkiksi yhdistyksen aktiivisesta retkeilystä ulkomailla 70- ja 80-luvuilla tai yhdistyksen logon taustoja, mutta nytpä olemme viisaampia - ja samalla uudella tavalla ylpeitä yhdistyksen tähänastisesta taipaleesta!

Päinvastaisista ennustuksista välittämättä toivotan lämmintä juhannusta kaikille!

Johanna Palmgren
puheenjohtaja

Satakunnan kieltenopettajat ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti