perjantai 1. maaliskuuta 2013

Kevättervehdys kaikille!

Hei kieltenopettajat!

Helmikuu vilahti ohi juuri niin nopeasti kuin se usein tekee, kiitos talviflunssan jokavuotisen tulemisen ja talviloman. Teemalukuvuoden kevätkausi käynnistyi hiljaisemmin kuin oli tarkoitus: ilmeisesti satakuntalaiset ruotsinopettajat tekevät työnsä niin hyvin, etteivät abit kokeneet tarvitsevansa ylimääräistä rohkaisua kuunteluita edeltävällä viikolla!

Jesse P kävi kouluilla pitämässä räptyöpajoja 7. ja 8.2. sekä heitti levynjulkaisukeikkansa Porin nuorisotalolla. Tässä kohtaa on paikallaan kiittää paitsi Jesseä, myös nuokkarin ohjaajaa Jaria ja Porin kaupunkia hyvästä yhteistyöstä! Samassa yhteydessä sekä ruotsin kieli että teemalukuvuotemme saivat upeaa näkyvyyttä Satakunnan Kansassa - etusivun juttu ja ruotsinkielinen pääotsikko olivat ihana yllätys lauantaiaamun lehdessä!

Musiikkiteema jatkui seuraavana viikonloppuna, kun Selim Palmgrenin syntymästä tuli 16.2. kuluneeksi 135 vuotta. Syntymäpäivän kunniaksi Palmgren-konservatoriolla järjestettiin konsertti, jossa sopraano Reetta Haavisto ja pianisti Juho Alakärppä esittivät säveltäjän tuotantoa. Konserttia edelsi Selim Palmgren -seura ry:n toteuttama luentosarjamme osa, Palmgrenin elämänkerran kirjoittaneen FM Kimmo Korhosen luento Selim Palmgrenista kaksikielisenä säveltäjänä. Korhonen kuvasi vuosisadan takaista kielitilannetta elävästi ja mielenkiintoisesti - viihdyttävien anekdoottien värittämänä tietenkin, kun taiteilijaelämästä oli kysymys - ja sai kielenopettajan mielen kehräämään kuvatessaan, miten musiikin universaalin kielen lisäksi myös useamman puhutun ja kirjoitetun kielen sujuva hallinta voi avata useita yllättäviäkin ovia.

Luentosarja jatkuu heti tulevana maanantaina 4.3 klo 17.30 Rosenlew-museolla, kun Riina Haanpää, Liisa Heino ja Heidi Porttila esittelevät Ruotsinkieliset Porissa -tutkimuksen antia. Tästä Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kulttuuriperinnön oppiaineen tutkimuksesta saimme esimakua jo lokakuun alun koulutuspäivässä, joten jos aiheet tuntuivat silloin kiinnostavilta, tule nyt kuulemaan lisää, tai tutustu ainakin ehdottomasti Elämää ja tarinoita på svenska -näyttelyyn, joka avataan Rosenlew-museossa 22.3.

Tiistaina 5.3. klo 17.30 teema jatkuu Suomalaisella Klubilla / Svenska Klubbenilla, kun Jenni Tuulasjärvi ja Suvi Heikkilä esittelevät meille ruotsinkielistä rakennus- ja kulttuuriperintöä Porissa. Svenska Klubben tarjoaa ystävällisesti yleisölle kahvit! Merkitse siis tiistai-iltasi varatuksi. Edelleen kahden viikon päästä, ti 19.3., Tarja Laine ja Liisa Oja kertovat Yliopistokeskuksessa kaksikielisestä elämästä, mm. koulunkäynnistä Björneborgs Svenska Samskolanissa. Käytännössä BSS:iin pääsee tutustumaan avointen ovien päivänä la 6.4. - rehtori Ulrika Hollsten on luvannut esitellä meille koulun toimintaa, minkä vuoksi kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 28.3. osoitteeseen satakunnan.kieltenopet@gmail.com.

* * * * *

Kiitokset tämänkeväiseen peruskoululaisten kilpailuun jo mukaan ilmoittautuneille opettajille ja kilpailuun positiivisesti suhtautuneille tahoille! Huhtikuun aikana kuulemme ruotsia satakuntalaisissa yrityksissä ja kirjastoissa, kun oppilaat jalkautuvat keräämään tarroja palkintona uskalluksestaan asioida ruotsiksi. Yläkoulun sarjassa pääpalkintona on huippuhieno tabletti! Alakoululaisten sarjan voittajalle puolestaan on luvassa upea vesitiivis kamera. Jälleen on muistutettava: paljon tärkeämpää kuin virheetön ääntäminen tai sanajärjestys on se, että uskaltaa avata suunsa! Asenne ratkaisee.

(Jonkinlaista palkintoa voisi muuten harkita sille opettajalle tai opiskelijalle, joka dokumentoisi omaa asiakaskäyttäytymistään millä tahansa vieraalla kielellä satakuntalaisissa liikkeissä ja virastoissa...!)

Satakunnan kieltenopettajat ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään tänä vuonna ke 27.3. Porissa. Tutustumme aluksi Elämää ja tarinoita på svenska -näyttelyyn Rosenlew-museolla, jossa kierroksemme alkaa klo 17.30. Kierroksen jälkeen siirrymme Satakunnan Museon kahvilaan, jossa pidämme kokouksen ja nautimme keittiöpäällikkö Mikko Toivosen meille eksklusiivisesti suunnitteleman täyttävän ja maittavan iltapalan kahveineen. Varaa mukaasi omakustannusosuus 16 euroa! Ilmoittaudu viimeistään 20.3. osoitteeseen satakunnan.kieltenopet@gmail.com.

Kinokellari on muuten mainio paikka ylläpitää omaa kielitaitoa. Teemavuoteen liittyen toukokuussa esitetään elokuvat Palme ja Rahalla saa 2, joskin kevään matineatarjonta on kokonaisuudessaan suositeltava!

Toivottavasti tapaamme pian jo teemalukuvuoden luennoilla ja kevätkokouksessa!
Kevään valosta huumaantuneena

Johanna Palmgren
puheenjohtaja
Satakunnan kieltenopettajat r

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti