keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Terveiset SUKOLin syysliittokokouksesta!

Arvoisat kollegat,

Talvi on melkein täällä - tai joulu ainakin! Puheenjohtaja tietää sen muiden merkkien lisäksi siitä, että kävi edustamassa Satakunnan kieltenopettajia Pasilassa SUKOLin syysliittokokouksessa, joka on aika lailla säännönmukaisesti pidetty marraskuun toiseksi viimeisenä lauantaina.

Aamupäivän piristys oli Vuoden kieliteko -palkinnon tänä vuonna (omastamme on jo kaksi vuotta!) saanut Ylen kääntäjä-toimittaja Aisla Packalén. Saimme jopa vähän kokeilla, miten runsassanaisesta käsikirjoituksesta on mahdollista tuottaa niitä televisioruudun alareunan kaksirivisiä, jotka välittävät tarkasti lähes kieltä kuin kieltä ja kulttuuria meille suomalaisille. Siinä on kuulkaas ammattitaito ja sivistys huipussaan!

Varsinaisen liittokokouksen asialistan ympärillä käyty keskustelu ei sen sijaan valtavan pirteää ollut. Kaiken Pisa-hehkutuksen jälkeisen ajan suomalainen koululaitos yleensä ja meidän näkökulmastamme hyvinkin selvästi myös sen kieltenopetukselle jättämät puitteet alkavat tuntua huonolta vitsiltä. Onneksi vertaistukea on tarjolla, niin meillä paikallisesti kuin SUKOLin välityksellä ihan maan laajuisesti! Tämä on ehdottomasti yksi parhaista syistä puhua myös uusi kollega mukaan toimintaan.

Liittokokouksessa nousi esiin opojen merkitys kieliagentteina. Jos opinto-ohjaaja ei ole sisäistänyt laajan kielitaidon hyötyjä, tai edes sitä, että perus- ja toisella asteella fiksusti hoidetut ruotsin ja vieraiden kielten opinnot säästävät korkeakouluvaiheessa paljon työtä ja aikaa (kyllähän vanhakin koira temppuja oppii, mutta nuorena kielipää on kyllä notkeampi), hän ei tätä tietoa myöskään tavoiteorientoituneille oppilaille ja opiskelijoille välitä. Pitäisikö meidän käydä vähän nykimässä hihoja?

Tätä ja muita asioita pääsee vieraampien kollegojen kanssa pohtimaan SUKOLin tulevan vuoden koulutuspäivillä. Talvipäivät järjestetään Mikkelissä 5.-6.2.2016 ja syyskoulutuspäivät purjehditaan Viking Gracellä lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ilmoittautumiset alkavat yllättävän pian, joten valmistaudu ajatukseen jo nyt! Voisi ehkä olla paikallaan kehitellä kimppakyytiä, vai mitä sanotte?


Liittokokouksen lopulla muistuteltiin puheenjohtaja Kari Jukaraisen hänen mukaansa viimeisen kauden lähestyvän loppuaan. Vuoden päästä syysliittokokouksessa valitaan Suomen Kieltenopettajien Liitolle aivan uusi puheenjohtaja, ja sitä ennen asetetaan tietenkin ehdokkaita. Ajatelkaas, jos SUKOLia luotsaisikin satakuntalaiskieltenope! Otamme vastaan ilmiantoja hyviksi ehdokkaiksi.

Muistakaa muutenkin kertoa meille, oman piiriyhdistyksenne hallitukselle, kaikista kieltenopetukseen liittyvistä ideoistanne, huolistanne ja inspiraationlähteistänne. Niin saamme eniten hyötyä tästä verkostostamme. Yhteyden saat helposti facebookin tai twitterin kautta, blogia kommentoimalla tai sähköpostitse - tai tulemalla vaikka nauttimaan kanssamme viiniä ja juustoja Mot+ -ohjelman tutustuminen tausta-agendana torstaina 17.12. klo 16-18. Tilaisuus on maksuton, ja ilmoittautua voi 10.12. saakka osoitteeseen satakunnan.kieltenopet at gmail.com.

Piiriyhdistyksen hallituksenvaihtokokous pidetään huomenna. Valitsemme syksyn ylioppilaista kielten saralla ansioituneimman ja palkitsemme hänet 100 euron arvoisella stipendillä. Lisäksi asettelemme Satakunnan kieltenopettajat ry:n hallituksen, eli teidän kaikkien edustajat, uuteen muotoonsa. Vuoden 2016 hallituksen kokoonpano on seuraava:

  • puheenjohtaja Hanna Savolainen (Ulvilan lukio)  
  • Anu Hietamäki (Länsi-Porin koulu)
  • Annamari Lahtinen (Länsi-Porin koulu)
  • Tiina Lamminpää (Porin Lyseon koulu); taloudenhoitaja
  • Krista Mäkirinta (Länsi-Porin koulu); pöytäkirjasihteeri
  • Päivi Pola (Ulvilan lukio)
  • Leena Ranta (Porin Suomalaisen Yhteislyseon koulu); tiedotussihteeri
  • Anne Reunanen (Huovinrinteen koulu)
  • Merja Siikilä (Nakkilan yhteiskoulu)
  • Kati Sistonen (Porin Kristillinen koulu)


Allekirjoittanut kiittää ja kumartaa, toivottaa hyvää joulun odotusta, ja toivoo tapaavansa teitä tästedeskin piiriyhdistyksen koulutuksissa, kesäkauden avausskumpalla ja kaikissa muissa hyödyllisissä ja mukavissa, juuri kieltenopettajia varten järjestetyissä tilaisuuksissa!

Johanna Palmgren
puheenjohtaja
Satakunnan kieltenopettajat ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti