lauantai 24. huhtikuuta 2021

Inspiroiva kieltenope vuosimallia 2020

Jälleen on palkittu yksi monista Satakunnan alueella innostusta ympäristöönsä jakavista kieltenopekollegoista. Tunnustuspalkintomme sisältää julkisen suitsutuksen lisäksi kirjakaupan lahjakortin. Tuoreimman tunnustuspalkintomme sai kielihankekoordinaattori, saksan ja ruotsin opettaja Jonna Höckert muun muassa ehtymättömän intonsa, kielten opiskeluun kannustavan aktiivisen toimintansa sekä opetuksen monipuolisen kehittämisen perusteella. Jonnalta kollegat saavat aina apua ja kannustusta, kun tarvitsevat.

Tutustutaanpa Jonnaan tarkemmin!

Mistä innostuksesi kieliin on lähtenyt?

Lapsesta asti olen ollut kiinnostunut kielistä. Alle kouluikäisenä kesäisin, kun tavattiin Ruotsin sukulaisia, ymmärsin, että elekieli ja muutama sanakin auttaa jo kommunikoinnissa. Oli jännittävää “jutella” sukulaisten kanssa, vaikka oma sanavarasto oli lähinnä “Titta!” ja “Nej!”-tasolla.

Alakouluikäisenä enkun ja saksan tunnit olivat parhaita! Yläkoulussa kiinnostus vaan vahvistui ja suunnittelin koko ajan, mihin päin maailmaa sitä lähtisi heti, kun tulee mahdollisuus. Päädyin ensin 17-vuotiaana pariksi vuodeksi Sveitsiin ja myöhemmin opiskelemaan Bambergiin Saksaan. Olen pyrkinyt jakamaan omaa innostustani omille oppilailleni ja ysien kanssa olemme käyneet jo usean vuoden ajan opintomatkalla Bambergissa.

Lapsuudenkirjassani on merkintä, että olen 10-vuotiaana ensimmäistä kertaa sanonut, että isona minusta tulee kieltenopettaja. 

Mistä muista asioista innostut eli mitä muita mielenkiinnonkohteita sinulla on?

Rakastan puutarhatöitä ja luonnossa liikkumista. Kesällä parasta on tehdä äänikirja korvissa puutarhahommia tai maata riippukeinussa lukemassa. Talvisin tulee hiihdettyä ja luisteltua lasten kanssa. 

Yhdistystoiminta ja kielipolittinen vaikuttaminen ovat myös lähellä sydäntä.

Mistä ammennat ideoita kieltentunneille?

Parhaat ideat tulevat yleensä arjesta: ympäristöstä, lasten leikeistä, muilta kieltenopettajilta varsinkin Instagramista ja Facebookin ryhmistä. 

Monesti se menee niin, että omat ideat aina jalostuvat matkan varrella.

Vinkkaa toimivimpia konkreettisia ideoita kieltentunneille! Mistä oppilaat innostuvat? 

Pienten kanssa suosituimmat on ollut useamman vuoden jo perinteinen nurkkaleikki, jossa harjoitellaan neljää sanaa kerrallaan. Todella yksinkertainen, mutta jostain syystä lapset pyytävät viikottain, voitaisiinko leikkiä sitä. Vaihdellaan sitten vaan aina sanoja. Mickey Maus on myös suosittu. Siinä harjoitellaan kysymistä ja vastaamista leikin varjolla ja kysymyksiä voidaan varioida. 

Digialustoista Wordwall on meillä tosi suosittu, koska yhdestä sanastosta saa tosi monipuolisia tehtäviä omalla koneella tehtävistä harjoituksista yhteispeleihin. 

(Tarkemmat ohjeet mainitsemiini leikkeihin löytyy tekemästäni Vinkkivihko varhennettuun kieltenopetukseen-opuksestani bit.ly/vinkkivihko.)

Yläkoululaisten kanssa suosituimpia ovat kaikenlaiset lautapelit, joiden avulla joko harjoitellaan mekaanisesti tai sitten harjoitellaan kielen aktiivista käyttöä.

Kielen omaa tuottamiseen hyödynnetään paljon erilaisia alustoja ja tapoja. Esimerkiksi ifaketextmessage.com on suosittu viestinnän harjoittelemiseen. Oikean näköisten “feikkiviestien” kirjoittaminen motivoi kummasti enemmän kuin ruutuvihko. 

Joidenkin ryhmien kanssa ollaan innostuttu kuvaamaan videoita eri käytännön kielitaidon teemakokonaisuuksista esim. hotellihuoneen varaaminen tai ravintolakeskustelu. Niitä on hauska katsoa myös yhdessä ja tulee samalla kerrattua moneen kertaan samoja sisältöjä. Opintomatkoilla oppilaat ovat aina kiitelleet sitä, että osaavat jo valmiiksi toimia eri tilanteissa, koska niitä autenttisia tilanteita ollaan luotu jo oppitunneille. 

Nyt koronatilanteen vuoksi kun oikeasti ei päästä matkailemaan, niin virtuaalimatkailuun ollaan myös tutustuttu. 

Kaiken muun ohella olet myös ollut tekemässä oppikirjaa. Miten tulit lähteneeksi oppikirjailijaksi?

Olen pitkään miettinyt, että olisi kiva päästä itse tekemään oppikirjaa, kun tulee niin paljon muutenkin tehtyä materiaalia. Viime vuonna minua pyydettiin mukaan Sanomapron B1-ruotsin projektiin ja lähdin mukaan. Se on kyllä antanut tosi paljon uusia näkökulmia omaan työhön.

Kiitos haastattelusta ja inspiraation jakamisesta, Jonna!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti