lauantai 19. huhtikuuta 2014

Svenska nu:n ja SRO:n koulutus- ja kulttuurimatka Uumajaan

Ruotsinopettajille tarjottiin ennen pääsiäistä mahdollisuus osallistua Svenska nu -verkoston ja SRO:n yhteistyönä toteuttamalle ainutlaatuiselle koulutus- ja kulttuurimatkalle, joka suuntautui Euroopan kulttuuripääkaupunkiin Uumajaan. Satakunnan kieltenopettajat ry:n jäsenille oli tarjolla myös matka-avustusta, jonka tarjosi Svenska Kulturfonden i Björneborg. Yhdistyksen jäsenistä kolme tarttui molempiin mahdollisuuksiin ja vietti tapahtumarikkaan viikonlopun naapurimaassamme. Tässä kooste reissustamme kuvin ja sanoin. Vaikka koulutussisältö ei täsmäisikään omaan työnkuvaasi, niin matkavinkkejä voi silti poimia aivan vapaasti! Tervetuloa nojatuoli- tai työtuolimatkalle!

Perjantaina 11.4. matkasimme valmiiksi Vaasaan, josta varhain lauantaiaamuna oli lähtö m/s Wasa Expressin kyydillä Pohjanlahden yli. Perjantaina Vaasaan saapuville suositeltiin majoitusta Hotell Astorissa, joka olikin pienimuotoinen elämys jo itsessään miljöönsä ja maailmanluokan aamiaisensa puolesta. Mainittakoon esimerkiksi se, että tarjolla oli vohveleita kermavaahdon ja herkullisen hillon kera sekä hyvän huomenen smoothie-juomia. Voimme lämpimästi suositella hotellia!

Lauantaina laivamatkalla saimme kuulla luokkatandemista kieltenopetusmenetelmänä. FD Katri Karjalainen Vaasan yliopistosta kertoi minkälaisesta metodista on kyse ja hänen jälkeensä FM Heli Koskinen ja FM Åsa Löf kertoivat omista käytännön kokemuksistaan opettajanäkökulmasta. Luokkatandemin voi määritellä seuraavasti: 
Tandem toimii siten, että kaksi osallistujaa, joilla on eri äidinkieli, keskustelevat keskenään oppiakseen toistensa kieliä. Keskustelijat käyttävät vuoroin kumpaakin kieltä, ja toimivat siten vuoroin oppijana, vuoroin oman äidinkielensä asiantuntijana. Yhteistyö perustuu osaksi vastavuoroisuuteen, eli kumpikin osapuoli hyötyy yhteistyöstä, osaksi itseohjaukseen, mikä tarkoittaa että tandem-kurssilainen oppii kielenoppimisen yhteydessä samanaikaisesti myös suunnittelemaan, ohjaamaan ja arvioimaan omaa oppimisprosessiaan.
Lainaus on sivustolta www.luokkatandem.com .

Tandemin perusajatusta olisi hienoa soveltaa myös Satakunnan alueella jollakin tavalla. Erityisesti Porissa tähän olisi edellytyksiä, koska Svenska Samskolan toimii kaupungin keskustassa ja yhteistyötä ruotsinkielisen koulun kanssa voisi helposti kehittää. 

Tandem-inspiraation lisäksi lauantaipäivään kuului tutustumista Uumajan kulttuuritarjontaan mm. erilaisten katuperformanssien kautta. Pääsimme myös piipahtamaan yliopistokampuksella tutustumassa Handelshögskolaniin professori Lars Hasselin johdolla. Hän ehdotti meille myös Bildmuseet -kuvataidemuseossa käyntiä, joten paluumatkalla kurvasimme bussillamme vielä Konstnärligt campus -nimisen kampusalueen kautta ja ihailimme alueen ja museon arkkitehtuuria. Hotelli-illallisella meille paljastui vielä yllätysnumero illan huipennukseksi: Svenska nu -verkoston yhteistyöartisti, ruotsinsuomalainen muusikko Jesse P tuli yllätyskeikalle esittämään meille muutamia kappaleitaan. Jesse P kiertää kouluissa vetämässä ruotsinkielisiä räppityöpajoja ja hän on kiertänyt myös Satakunnassa ruotsin kielen teemalukuvuotemme aikana rohkaisemassa oppilaita puhumaan ruotsia. Jesseltä on muuten tulossa myös uutta musiikkia toukokuussa! 


Vaasan hotellia tulikin jo kehuttua ja pari sanaa on mainittava myös Uumajan majapaikastamme, Hotel Umanista. Myös tässä hotellissa saimme nauttia vohvelien ihanasta tuoksusta, sillä niitä tarjoillaan eftermiddagsfika-hengessä ja ne kuuluvat huoneen hintaan! Tämäkin hotelli oli oikein miellyttävä uusi tuttavuus ja henkilökunta ystävällistä. Huoneet olivat siistejä ja tilavia sekä hotellin sijainti erinomainen. Voimme suositella!

Herkkureseptiäkään ei pihtailla vaan jokainen vieras saa ottaa oman kopionsa mukaansa, jos niin haluaa. Vohvelirauta kuumenemaan ja testaamaan, var så goda!Sunnuntaipäivän ohjelmaan kuului opastettu kaupunkikierros ennen paluuta laivan uumeniin. Oppaamme johdolla kävelimme ympäri kaupunkia. Silmiinpistävää kaupunkikuvassa oli uuden ja vanhan rakennuskannan leppoisa rinnakkaiselo.
Kaupunkikierroksen jälkeen kipaisimme ostamassa opiskelijoiden toivomat tuliaiset: surströmming -maistiaiset! Hajua on vaikea sanoin kuvailla mutta rohkeimmat uskaltautuivat maistamaan tunnollisen opettajansa Ruotsista roudaamaa erikoisuutta. Kulttuurintuntemus siis karttui ja elämyksiäkin voi näköjään maahantuoda.

Matkatessamme aalloilla Uumajasta takaisin kohti Vaasaa, saimme vielä kuulla lisää luokkatandemin saloista sekä myös itse kokeilla tandem-harjoituksia parin kanssa. Matkan lopuksi puheenvuoron saivat Svenska nu -verkoston Tiinaliisa Granholm ja Max Jansson, jotka esittelivät verkoston toimintaa sekä uusia kotisivuja, joihin kannattaa käydä tutustumassa osoitteessa http://svenskanu.fi/.


Kiitokset Svenska nu -verkoston ja SRO:n väelle sekä Svenska Kulturfonden i Björneborg -säätiölle matkamme mahdollistamisesta!

Kevätterveisin
tiedotussihteeri Leena Ranta matkakumppaneineen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti