maanantai 27. huhtikuuta 2015

Liittokokousterveisiä ja voittoisia pelejä

Hyvät kieltenopettajakollegat,

paikallinen puheenjohtaja osallistui lauantaina Suomen kieltenopettajien liiton kevätliittokokoukseen, ja tuo siis tässä samalla terveiset Pasilasta sekä toimiston väeltä, SUKOLin puheenjohtaja Kari Jukaraiselta, että kaikilta muilta läsnäolleilta piiri- ja kieliyhdistysten edustajilta. 

Liittokokouksissa käsitellään keväisin kuluneen toimintakauden, eli edellisen vuoden toimintaa, ja syksyisin taas seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaa - samaan malliin, mutta suuremmassa mittakaavassa kuin näissä kotoisemmissa kevät- ja syyskokouksissa, johon Satakunnan kieltenopettajat ry teitä kutsuu osallistumaan. Liittokokous on se elin, jossa suomalainen kieltenopetus ruumiillistuu muutamaan kymmeneen lähettilääseen, jotka voivat käydä keskustelua ja tuoda paikallisia käytäntöjä näkyväksi kansallisella tasolla. Ilman SUKOLia nämä kontaktit joko jäisivät syntymättä, tai sitten jokaisen olisi luotava ne itse.

Kokouksen avaussanoissa Kari Jukarainen kertoi palanneensa hetki sitten Kanadasta FIPLV (Fédération Internationale des Professeurs de Langues Vivantes):n maailmankongressista, jossa kerran kansallisuutensa paljastaneena joutui kysely- ja kommenttivyöryn maaliksi. "Usko suomalaiseen koulutukseen on maailmalla tosi luja. Suomalainen kieltenopettaja on selvästi vientiainesta", Jukarainen kiteytti, mutta puki sanoiksi myös opettajapiireissä jo kohta puhkikuluneen ajatuksen: "Kielitaito on tärkeä juhlapuheissa, mutta käytännön toimet puuttuvat."

Tämän hetkisessä kuntien ja kouluverkkojen uudelleenjärjestelyvimmassa ei päättäjillä tunnu olevan minkäänlaista tuntumaa siihen kouluarkeen, jossa koululaiset, opiskelijat ja heidän opettajansa ja muut aikuiset ruohonjuurien tasolla toimivat ja tekevät itse sitä tulevaisuutta, jota muu maa odottaa ja arvailee jostain putkahtelevan. Parasta varautumista tulevaan olisi varustaa lapset sellaisilla tiedoilla ja taidoilla, joiden avulla he itse tuntevat pystyvänsä vaikuttamaan omaan elämäänsä ja ympäristöönsä.

Satakunnan kieltenopettajien hallitus toimii mielellään paikallisena äänitorvena meidän kaikkien paikallisten jäsenten puolesta - tärkeää olisi, että otatte yhteyttä ja ilmaisette huolenne, riemunne tai ajatuksenne, jotta lähtevä viesti olisi mahdollisimman aito. Ainakin Porissa on alakoulujen ruotsinopetuksen suunnittelu täysin olemattoman oloista: jos joku teistä tietää tai haluaa tietää asiasta tarkemmin, ilmoittakaa meille!

Suomen tasolla matalin kynnys lähteä tiedustelemaan muiden opettajien tuntemuksia ja hakemaan vertaistukea on SUKOLin keskustelupalsta. Myös toimiston väeltä saa vastauksia erilaisiin kysymyksiin. Liiton sivut ovat vastikään uudistuneet, ja niistäkin saa antaa suoraa palautetta toimistoon Annalle (anna.halme @ sukol.fi).

* * * * *

Paikallisella tasolla Satakunnan kieltenopettajat ry:n hallitus pyrkii äänitorveilun lisäksi innostamaan sekä opiskelemaan että opettamaan kieliä. Tämän kevään peruskoululaisten kilpailussa tehtävänä oli suunnitella peli. Suurensuuret kiitokset kaikille mukaan lähteneille opettajille (tiedämme, ettei ylimääräisiä tunteja ole), ja onnea teille, Eeva Pukkila, Heli Ryömä, Johanna Valli, Kati Sistonen, Mari Atkins, Marjo Frondelius ja Merja Siikilä, jotka saatte opettaa nyt palkittuja tulevia pelisuunnittelijoita!

Hallitus teki kokouksessaan vaikean ennakkokarsinnan yli 50 palautetusta pelistä. Viisi ansiokkainta peliä alakoululaisilta ja viisi yläkoululaisilta valittiin vietäviksi Tacticille Game Designer Petter Ilanderin ja markkinointipäällikkö Jemina Heljakan testattaviksi ja arvioitaviksi. Vakuutan, että oppilaiden tuotoksiin suhtauduttiin todella vakavasti ja niiden ansiot ja puutteet arvioitiin ammattimaisesti. Pisteitä jaettiin toimivuuden, sisällön ja ulkoasun, sääntöjen ja ymmärrettävyyden sekä innovatiivisuuden perusteella. Palkinnoiksi Tactic lahjoitti kolme jättikassillista pelejä! (Yhteistyötä on suunnitteilla jatkossakin - pysykääpä kuulolla.)


Voittajat julkistettiin 22.4. Kauppakeskus Puuvillassa Meillä & maailmalla -tapahtumapäivän huipennukseksi. Samassa yhteydessä kävijät pääsivät tutustumaan pelien parhaimmistoon. Tässä ne siis ovat:

Alakoulun sarja
  • Vähärauman koulu: Spinner Bingo auf Deutsch (28p)
  • Porin seudun Steinerkoulu: "Färgspelet" (29p)
  • Vähärauman koulu: Memory Spiel (30p)
  • Harjunpään koulu: What time is it? (31p)
  • Harjunpään koulu: "Colours and numbers" (35p)

Lisäksi kunniamaininnat yleisestä upeudesta ja innosta saavat Kaasmarkun koulun 5. luokan Jutan ja Iidan Magic World -peli ja Harjunpään koulun 3. luokan Eetun värikylläinen noppapeli.

Yläkoulun sarja
  • Porin Kristillinen koulu: Trip around the World (28p)
  • Porin seudun Steinerkoulu: Tarina (31p)
  • Kuninkaanhaan koulu: "Tunnista paikka" (32p)
  • Nakkilan yhteiskoulu: Kiertomatka Saksaan (33p)
  • Ulvilan yhteiskoulu: Halloween (34p)

Paljon onnea vielä kerran, ja kiitos osallistumisesta kaikille!

* * * * *

Uusi jäsenkortti ja ensi lukuvuoden voimassa olevat edut julkaistaan taas Jäsenkorttiskumppa-tapahtumassa kesäkuun ensimmäisenä maanantaina. Tarjolla on tietenkin myös alkoholiton vaihtoehto! Tästä muistuttelemme vielä tuonnempana.

Aurinkoisin terveisin,

Johanna Palmgren
puheenjohtaja
Satakunnan kieltenopettajat ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti