sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Hei kieltenopettajat!

Kiireisin osa syksystä alkaa olla ohi - ainakin meillä yhdistyksen hallituksessa syysloma tuli juuri sopivaan aikaan. Kouluarjen lisäksi lokakuussa toteutettiin Svenska i Satakunda -teemalukuvuoden avaustapahtuma, Matka ruotsinkieliseen Satakuntaan -koulutuspäivä, vahvisteltiin Svenska dagenin jälkeiselle viikolle ajoittuvaa teatterikiertuetta ja valmisteltiin oppimateriaalia joulukuun alun Palmgren-festivaalin yhteyteen, sekä antauduttiin hemmottelulle syyskokouksen yhteydessä Kokemäellä Sataedun Salongeissa.

Erästä henkilöä mukaillen haluaisin tässä aivan tämän viestin aluksi kiittää kaikkia hallituksen jäseniä, jotka vapaaehtoisesti toimitte kieltenopettajien apuna ja ilona, samoin teitä yhdistyksen jäseniä, jotka osallistutte kokouksiin ja tapahtumiin ja otatte pelottomasti yhteyttä, sekä tämän syksyn aikana kovin läheisiksi tulleita yhteistyötahoja, nimeltä mainiten Svenska Kulturfonden i Björneborg, Turun yliopiston kulttuuriperinnön tutkimuksen oppiaine, Rosenlew-museo, Palmgren-konservatorio, Porin taidemuseo ja tietenkin Svenska nu. Erityiskiitoksia on jo aiemmin henkilökohtaisestikin osoitettu Mikaelsgårdenin vahtimestari Jormalle, jossa on ainesta supersankariksi!

* * * * *

Syksyn alku on kieltämättä painottunut toiseen kotimaiseen. Satakunnan kieltenopettajat ry on kuitenkin kaikkien kielten opettajien asialla. Resurssimme ovat kovin rajalliset: hallituksessa istuu yhdeksän jäsentä ja puheenjohtaja, ja jäsenmäärän laskiessa budjetin rajat tulevat nopeasti vastaan. Tästä huolimatta pyrimme mahdollisuuksien mukaan kehittämään uudenlaista toimintaa, esimerkiksi "pienten kielten" markkinoimiseksi. Jonkinlaisen maakunnallisen kielitivolimaisen hankkeen pohdinta voisi tulla ajankohtaiseksi keväämmällä, jos vain kiinnostuneita ilmaantuu ja ideaa pidetään tarpeellisena!

Jos haluat kantaa kortesi kekoon, ja sinulla on idea esimerkiksi satakuntalaisten espanjanopettajien yhteiseksi hyväksi, ota yhteyttä yhdistyksen hallitukseen. Voimme yhdessä miettiä toteutuskeinoja tai yhteydenottotapoja, tai kenties tehdä yhdessä rahoitushakemuksen. Epämääräisempiäkin toiveita saa esittää. Pieni keino, jolla ruohonjuuritasolla voit vaikuttaa, on uusien kieltenopettajien rekrytoiminen yhdistyksen jäseneksi - mitä tärkeämpänä sinä pidät kieliyhdistystoimintaa, sitä helpommin muutkin näkevät sen hyödyt yksittäiselle opettajalle.

* * * * *

Lyhyesti vielä koulutuspäivästä: saimme paljon kiitosta mielenkiintoisesta ohjelmasta! Aamupäivän katsaus ruotsinkieliseen Satakuntaan saa syventävää jatkoa kevättiistaisin järjestettävistä avoimista luennoista. Luennot järjestetään eri paikoissa Porissa (pahoittelen Porikeskeisyyttä; mikäli mielenkiintoa riittää, vastaavia tilaisuuksia voitaneen varmasti tulevaisuudessa järjestää muuallakin), ja niiden aiheina on mm. rakennusperintö, Björneborgs Svenska Samskola, satakuntalaismurteet ja ruotsi, taiteet ja mahdollisesti myös ruotsinkielisestä perinnöstä ammentava porilainen urheilukulttuuri. Ohjelma tarkentuu joulukuun alkuun mennessä.

Valitettavasti kaikkien osallistujien rehtorit eivät hyväksyneet koulutuspäivää veso-päiväksi. Teimme parhaamme markkinoidaksemme päivää sivistystoimenjohtajille ja rehtoreille veso-kriteerit täyttävänä, mutta koska viime kädessä rehtorit saavat itse päättää, minkä koulutuksen opettajilleen hyväksyvät, kaikki teistä eivät tätä hyötyä saaneet. Toivottavasti kuitenkin laadukas ohjelma näin demokraattisella hinnalla korvasi ainakin osan pettymyksestä.

* * * * *

Ennen joulua tulossa on vielä seuraavaa:
  • Åbo Svenska Teaterin Ett riktigt fynd BSS:n juhlasalissa torstaina 8.11. - ehdit ilmoittautumaan vielä MAANANTAINA 5.11. osoitteseen bss@bjss.fi! Esitys on ilmainen.
  • 12.-15.11. Wasa Teater kiertää Satakunnan kouluja ja esittää näytelmää Fantomens lillasyster. Esitykset jokainen koulu on varannut itse Svenska nu -sivuston boka-linkin kautta, mutta ajankohta sovittiin yhdessä teemlukuvuoteen liittyen, jotta varauksia tulisi samalle viikolle tarpeeksi kiertueen järjestämisen varmistumiseksi. Sama periaate koskee maaliskuun työpajaviikkoa 11. Tutustu Svenska nu:n työpaja- ja muuhun tarjontaan jo etukäteen osoitteessa www.svenskanu.fi!
  • Svenska nu -sivuston kautta tulee satakuntalaisten kieltenopettajien valmistamaa oppimateriaalia 6.-8.12. järjestettävää Palmgren-festivaalia koskien (www.palmgren-festivaali.fi, sivut päivittynevät piakkoin). Materiaali on käytettävissä valtakunnallisesti.
  • 9. luokkien valtakunnalliset kokeet ovat nyt tilattavissa SUKOLin verkkokaupasta. Kokeet uudistuvat vuonna 2013, ja ovat nyt 60-minuuttisia. Lisää tietoa saat SUKOLin sivuilta, esimerkiksi oheisen linkin kautta.
  • Svenska nu -verkosto ulottuu ilmeisesti myös Korvatunturille, koskapa itsestään ilmoittaneille kieltenopettajille on luvassa joululahja. Jos et saanut asiaa koskevaa sähköpostia viime viikolla, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen!
Reipasta marraskuun jatkoa toivotellen,

Johanna Palmgren
puheenjohtaja

Satakunnan kieltenopettajat ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti