tiistai 27. marraskuuta 2012

Terveiset SUKOLin syysliittokokouksesta!

Hei kieltenopettajat!

Sukolin paikallis- ja kieliyhdistysten edustajat kokoontuivat viime lauantaina Akavataloon syysliittokokoukseen. Aiemmasta poiketen pääsimme (!) kokouksen päätteeksi työskentelemään ryhmissä - oli oikein antoisaa tutustua paremmin muihin liittokokousedustajiin ja työstää mielipiteitämme esityksiksi, joita käytetään Sukolin kannanottojen pohjana. Aamun alusti OAJ:n Riitta Sarras, joka esitteli meille peruskoulun opetussuunnitelmaluonnoksia. Tuntijako on jo vahvistettu, eli kielten suhteen on jo varmaa, että vuosiviikkotunteja valuu yläkoulusta alakoulun puolelle, mutta ops-perusteluonnoksia muokataan vielä palautteen perusteella. Kommentoida saa siis vielä 5.12. asti osoitteessa www.oph.fi/ops2016/perusteluonnokset.

Ensi vuoden toimintasuunnitelmaa ja budjettia käsitelessä tuli selväksi, että taloudellinen niukkuus koskee myös yhdistystoimintaa. Liiton toiminta rahoitetaan pitkälti kahdella tavalla: jäsenmaksuilla ja valtakunnallisten kokeiden myynnillä. Opettajakunnan ikärakenne tuo tähän tunnetun vaikutuksensa, mutta lisäksi OPH:n päätös tuottaa ensi kevääksi omat kaikille ysiluokkalaisille pakolliset valtakunnalliset kielikokeensa vie tuloista merkittävän osan. Sukolin kokeita on nyt uudistettu, jotta niillä olisi tässä järjestelyssä oma sijansa. Tilaamalla Sukolin kokeita tuet Suomen kieltenopettajien liiton edunvalvonta- ja muuta toimintaa! Jos sinulla on hyviä ideoita liiton toiminnan kehittämiseen, aloitteita voi esittää paikallisyhdistykselle, käytännössä allekirjoittaneelle, pitkin vuotta. Aloitteita käsitellään liittokokouksessa kahdesti vuodessa.

Myös vuosittainen jäsenmaksu nousee 50 eurosta 55 euroon, mikä kattaa usean kuluneen vuoden indeksikorotukset. Jäsenmaksuthan maksetaan suoraan Sukoliin, joka puolestaan "palauttaa" jäsenyhdistyksille tietyn euromäärän jäsentä kohti. Liittokokous kysyi, josko jäsenmaksun korotus tuntuisi ennen pitkää myös yhdistysten kukkarossa, ja puheenjohtajan vastaus oli myönteinen. Tämä onkin hyvä uutinen, sillä mitä useampi euro tipahtaa paikallistasolle, sitä enemmän pystymme tukemaan paikallisten kieltenopettajien ja -opiskelijoiden työtä. Sukolin jäsenmäärä oli 12.11.12 5175, ja erään arvion mukaan ei-jäseniä olisi 20-25% tuosta määrästä. Lueteltujen faktojen valossa siis jäsenhankinta tulee puhuttamaan jatkossakin.

* * * * * 

Kristina från Duvemåla
Oma paikallisyhdistyksemme varaa 20 lippua Kristina från Duvemåla -musikaalin lauantain 4.5.2013 klo 13 esitykseen Helsingin Svenska Teaterniin. Yksittäisen lipun hinta on normaalisti 85 euroa, mutta 20-henkisen ryhmän jäseneltä 74 euroa. Matka toteutuu vain, jos olemme lauantaihin 15.12. mennessä saaneet vähintään 20 SITOVAA ILMOITTAUTUMISTA (eli jos ilmoittaudut, sitoudut maksamaan lipun hinnan yhdistyksen tilille viimeistään 31.12.2012). Valitettavasti yhdistys ei voi osallistua lipun tai kuljetusten hintaan, mutta tämän vuoksi otamme ilmoittautumisia vastaan myös yhdistykseen kuulumattomilta henkilöiltä. Pyydä siis mukaan paras ystäväsi, puolisosi, sukulaisesi, naapurisi tai työkaverisi! Lippuja on tähän mennessä varattu neljä kappaletta, joten mukaan mahtuu vielä kyllä! Ilmoittautumiset voi lähettää osoitteeseen johanna.palmgren(a)sataedu.fi.

Palmgren-festivaali
Svenska i Satakunda -teemalukuvuoteen liittyen Svenska nu-sivustolla on pian saatavissa oppimateriaalia, joka on työstetty paikallisin voimin paikallisen säveltäjän innoittamana. Tutustu myös Palmgren-festivaalin kotisivuihin, som finns också på svenska.

Luciakröningen 
Keski-Porin kirkossa kruuntaan Lucia torstaina 13.12. Tilaisuus alkaa klo 16.30 ja se on kaksikielinen.

Ilmianna itsesi ja inspiroiva kollegasi!
Lähetä puheenjohtajalle käyttämästäsi sähköpostiosoitteesta 6.12.2012 mennessä viesti, jossa kerrot, mitä kieliä ja millä kouluasteella tällä hetkellä opetat. Kaikkien vastanneiden - myös jo tunnettujen - kesken arvotaan mm. Morjens-pelejä ja SUKOL-tuotteita! Ilmoita meille myös tuttavapiirissäsi vaikuttavasta inspiroivasta kieltenopettajakollegasta, jotta voimme osoittaa hänelle suosiota koko yhdistyksen puolesta.

Jouluun on vielä muutama yö... Hyvää loppurutistusta toivottaa

Johanna Palmgren
puheenjohtaja
Satakunnan kieltenopettajat ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti